Milostivé léto. Bude nová šance?
25. ledna 2022 Aktuální dění

Milostivé léto. Bude nová šance?

Zájemci o oddlužení mají čas už jen do 28. ledna, kdy iniciativa skončí. Politici však už jednají o opakování akce.  

Tzv. Milostivé léto je výhodnou možností, jak se zbavit dluhů u veřejných institucí a jimi zřizovaných firem (např. u dopravních podniků, v pojišťovnách, nemocnicích či u některých distributorů energií). K těm se dobrovolně přidali i někteří soukromí věřitelé. Iniciativa začala loni 28. října. „Kdo chce této možnosti ještě využít, musí jednat obratem,“ připomíná lidovecký poslanec Marek Výborný, který Milostivé léto ve sněmovně prosazoval.

Podle odhadů se proces mohl týkat až 400 tisíc lidí. Možnosti splatit jen původní dluh (jistinu) a jednorázový poplatek 750 korun + DPH využila řada dlužníků, další penále a poplatky jim byly následně odpuštěny. Zájem ale mohl být i větší, jak přiznávají pracovníci sociálních služeb, kteří klientům se žádostmi a orientací v procesu pomáhali. „Zájem byl v říjnu a listopadu velký, ale teď na začátku ledna opadl,“ popisuje Jana Štiková, vedoucí sociálních služeb Komunitního centra Janov Charity Most. Podobné zkušenosti mají i v chebské charitní poradně.

„Vysvětluji si to tím, že většina dlužníků, kteří mají exekuce na základě veřejnoprávních závazků, jsou obtěžkáni i dalšími exekucemi u soukromých subjektů. Pokud by měli prostředky na úhradu jistin, neočistí je to od zbytku exekucí, a proto se jim to nejeví tak atraktivní. V prvé řadě jsem ovšem přesvědčen, že na to mnoho lidí nemá finanční rezervy,“ zamýšlí se Ondřej Špendlíček, vedoucí sociálních služeb Diecézní charity Plzeň.

Energie, exekutoři i čas

Situaci zkomplikovaly koncem roku krachy dodavatelů energií a skokový nárůst ceny, což mnohé domácnosti musely řešit přednostně. A další potíž byla v laxnosti exekutorů. „Někteří si s odpovědí na žádosti dávají na čas, telefonicky se spojit s exekutorem je nemožné. Ne všichni jsou totiž Milostivému létu nakloněni. Lidé stále čekají na jejich odpovědi a obávají se, že požadované částky do stanoveného termínu nestihnou uhradit,“ popisuje Štiková a klade si otázku: „Nechávají to exekutoři schválně na poslední chvíli?“

Negativní zkušenosti má i Petr Nosálek, sociální pracovník Dluhové poradny Charity Olomouc. „Často jsme se setkávali s tím, že si exekutoři účtovali násobek snížené odměny exekutorovi, na což podle právníků nemají nárok. Dodatečně tedy budeme muset po ukončení exekuce namítat proti nákladům, které si exekutor naúčtoval,“ vysvětluje s tím, že všichni exekutoři ale takto nepostupovali. „Nyní v lednu přibývá zájemců. Předpokládám, že jde o dlužníky, kteří se o akci dozvěděli na poslední chvíli. Je zde ovšem problém, že je velmi málo času na zajištění dokumentů, zaslání žádostí a stejně musíme čekat z druhé strany na reakci exekutorů,“ dodává.

Znovu snad od července

Odborníci se shodují, že tříměsíční akce je poměrně krátká doba. „Celý proces je dobrý nápad, který lidem určitě pomohl. Uvítala bych ale prodloužení alespoň do léta,“ míní Jana Štiková. S tím souhlasí i Ondřej Špendlíček. „Mělo by dojít k prodloužení nebo systémovému zakotvení podobného principu,“ navrhuje. Podle poslance Výborného se prodloužení nyní už nedá stihnout, Milostivé léto by se však mohlo znovu rozběhnout za několik měsíců, snad od července. „Jednáme o tom s ministrem spravedlnosti a vnímám i velkou ochotu předsedů koaličních stran. Je velká šance, že se to podaří,“ uzavírá Výborný.