Potravinová pomoc jako nástroj finančního vzdělávání uživatelů Azylového domu Duchcov
7. července 2022 Aktuální dění

Sociální služba Azylový dům Duchcov je i v tomto roce podporována potravinovou pomocí z Potravinové banky v Ústeckém kraji, o.s.,

Této možnosti jsme využily k realizaci praktického finančního vzdělávání formou, která je uživatelům blízká, nastavená na běžný život a pomáhá jim ke zvyšování dovedností v hospodaření se svými financemi. Program podpory, jak jsme vzdělávání nazvali, úzce souvisí jak s individuálními plány a potřebami konkrétních uživatelů tak samozřejmě i s posláním a cíli služby jako takové.

Cílem tohoto programu je podporovat a aktivizovat uživatele ve finančním uvažování, přemýšlet o možnostech jak hospodařit s financemi, které ušetří v rámci „nákupu za kartičky“. Řeší otázky typu: kolik kartiček utratit, co bezprostředně potřebují, co naopak nepotřebují, kolik ušetří, když si v „azylovém krámě“ koupí za kartičky rýži či jiné trvanlivé potraviny. Pracovníci využívají rozhovorů k odpovědím, nastiňování různých možností či rozvíjejí dané otázky k dalšímu vzdělávání.

V principu jde o to, že uživatelé si vyberou z předem daných činností, většinou se jedná o drobné práce v azylovém domě, jako je zalévání květin, výpomoc jinému uživateli, starost o zeleninovou zahradu a jiné, tu vykonají a jsou odměněni kartičkami, které ve stanový termín promění právě za potravinovou pomoc.

Je nutno podotknout, že je stavěn na dobrovolné účasti a rozhodnutí každého z uživatelů, zda se chce programu účastnit. V současné době je do programu přihlášena polovina uživatelů čerpající sociální službu azylového bydlení, což považujeme za velký úspěch.

Do budoucna máme v plánu aktivitu dále rozvíjet, např. příležitostně realizovat tzn. „azylový trh“, kdy uživatelé budou moci za kartičky vyměnit nejen potraviny ale např. drobné vybavení do domácnosti, ošacení a další předměty, které jim usnadní přechod do dalšího bydlení.

Za Azylový dům Duchcov Radka Pochobradská