Nízkoprahové denní centrum

Jana Kříže 846 /21, 434 01 Most
Spojte se s námi:
Vedoucí pracoviště: Radka Michálková

Vedoucí služby: Bc. Hana Doležalová, DiS.

Nízkoprahové denní centrum Most plní funkci místa prvního kontaktu, které nabízí uspokojení základních životních potřeb a následně zajišťuje a zprostředkovává služby podporující stabilizaci jedince a jeho návrat k běžnému způsobu života. Posláním Nízkoprahového denního centra Most je poskytovat lidem bez přístřeší individuální podporu a pomoc při řešení jejich nepříznivé životní situace a snaží se zmírňovat dopady s touto situací spojené.

Formy poskytovaných služeb
  • AMBULANTNÍ služby
        » kapacita při práci s jednotlivcem: 1
        » kapacita při práci se skupinou: 16
  • TERÉNNÍ služby
        » kapacita při práci s jednotlivcem: 1
Cílem služby je:
  • vytvořit bezpečné zázemí pro osoby bez přístřeší
  • poskytovat uživatelům možnost a podmínky pro zajištění jejich základních životních potřeb (potravinová pomoc, ošacení, hygienické zázemí apod.)
  • poskytovat pomoc a radu při uplatňování práv, oprávněných zájmů a obstarávání osobních záležitostí (pomoc při vyřizování osobních dokladů, doprovod k lékaři, a na úřady)
  • podporovat uživatele při aktivním řešení jejich nepříznivé životní situace dle jejich vlastních možností prostřednictvím základního sociálního poradenství
  • poskytovat informace o dalších návazných službách a popřípadě pomoci klientovi i s jejich zprostředkováním (noclehárny, azylové domy, komerční ubytovny, apod.)
  • podporovat a pomáhat uživateli v sociálním začleňování do běžného života společnosti (pomoc při obnovení či upevnění kontaktu s rodinou, hledání zaměstnání, ubytování, pomoc s tvorbou životopisu, apod.)
  • minimalizovat zdravotní a sociální rizika související se způsobem života lidí bez přístřeší (pomoc při hledání praktických a odborných lékařů)
  • informovat veřejnost o problematice osob bez přístřeší.
Zásady sociální služby:
  • zásada nízkoprahovosti – uživatel služby může vystupovat anonymně či pod přezdívkou, není nutné uvádět jeho jméno a příjmení, pracovníci NDC jsou vázáni mlčenlivostí, není-li to v rozporu s právními předpisy, uživatel služby se nemusí objednávat, může přijít kdykoli během provozní doby.
  • zásada individuálního přístupu – respektujeme jedinečnost každého uživatele služby a jeho rozhodnutí, přistupujeme k němu se zájmem o jeho osobu a jeho záležitosti, snažíme se uživatele podporovat a respektovat jeho rozhodnutí a názory.
  • zásada bezpečí – vytváříme takové prostředí, aby se uživatel cítil důstojně a bezpečně.
  • zásada respektování volby uživatele – respektujeme rozhodnutí uživatele, přičemž nesmí narušovat kolektivní soužití a pravidla služby.
  • zásada dobrovolnosti – uživatel vstupuje do zařízení a využívá služeb na základě vlastního rozhodnutí.
  • zásada poskytování služby na základě křesťanských hodnot.

Zásady charitní  práce se řídí Etickým kodexem sociálních pracovníků a Etickým kodexem charitního pracovníka.

Pro koho je služba určena:
Cílovou skupinou jsou osoby bez přístřeší, muži a ženy starší osmnáct let, kteří si chtějí zajistit své základní životní potřeby či podpořit v řešení jejich nepříznivé životní situace.

Důvody pro odmítnutí zájemce o službu:
  • zájemce nespadá do cílové skupiny
  • zájemce o službu je nesoběstačný v základních životních úkonech
  • zařízení neposkytuje sociální služby, které zájemce o službu vyžaduje
  • v okamžiku, kdy zájemce žádá o službu a v zařízení není volné místo (kapacitní důvody)
  • zájemce ohrožuje svým agresivním chováním sebe, ostatní uživatele služeb, pracovníky NDC nebo majetek
  • zájemce je pod vlivem alkoholu či jiných psychotropních látek
  • zájemce trpí akutním psychotickým onemocněním, nebo ohrožuje zdraví ostatních nakažlivými chorobami
  • zájemce potřebuje zdravotní péči ve specializovaném lůžkovém zařízení
  • zájemce odmítne respektovat vnitřní pravidla Nízkoprahového denního centra Most

V případě, že zájemce o službu nesplňuje podmínky pro přijetí, pracovník  NDC  mu nabídne  nebo zprostředkuje jinou vhodnou službu.

Základní poskytované služby (poskytovány bezúplatně):
  • základní sociální poradenství (vyhledávání zaměstnání, lékařů a ubytování, pomoc při vyplňování různých dokumentů a informace o dalších návazných službách apod.)
  • potravinová pomoc (čaj potraviny z potravinové banky)
  • hygienické zázemí (možnost osprchovat se)
  • charitní šatník (poskytnutí obnošeného čistého ošacení a obuvi)
  • zdravotnický servis (základní prostředky pro ošetření drobných poranění – dezinfekce, náplast, obvaz, apod.).
Placené služby:
  • Potravinová pomoc
    • Stravenka na 10 polévek 25 Kč
    • Polévka bez stravenky 5 Kč
    • Káva k polévce 3 Kč
    • Káva samostatně (max. 2 kusy) 5 Kč
Doba poskytování služby:
Každý den včetně víkendů a svátků od 7:00 do 15:00 hodin, v období mrazů od 7:00 do 17:00 hodin.

• Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
  • Ústecký kraj (www.kr-ustecky.cz)
  • Statutární město Most

mpsv     Snímek obrazovky 2023-07-21 v 14.19.36   Logo 2023 most male