Azylový dům Osek

K. H. Borovského 311, Osek 41705

Na koho se můžete obrátit

Mgr. Světlana Nikolova

Vedoucí služeb prevence a vedoucí sociální pracovník
Tel.: 775 713 802 E-mail: 9bxy2~l7VX~mYZhaa8iw5cj4Ys

Lidé bez domova

Azylový dům Osek

AD pro jednotlivce

Oblastní charita Most

pobytové

Vedoucí služby
Mgr. Světlana Nikolova

Registrační číslo služby

Poslání a cíle

Azylový dům zahájil svou činnost v polovině července 2005, kdy představitelé města a Oblastní charity Most podepsali Smlouvu o nájmu nebytových prostor. Oblastní charita Most podpisem této smlouvy zahájila provoz ve svém druhém Azylovém domě pro muže a ženy. Objekt je pro muže a ženy rozdělen podlažími. V patrech můžeme nalézt kuchyňky, hygienické zázemí a společenské místnosti s televizorem.

osoby bez přístřeší

Poslání

Posláním Azylového domu Osek je poskytnutí nabízených služeb a to včetně ubytování na přechodnou dobu. Podporujeme uživatele v úsilí při řešení jejich tíživé životní situace, spojené se ztrátou bydlení. Využíváme individuálního plánování, vycházejícího z potřeb a možností uživatelů, takovým způsobem, který jim pomůže vrátit se do běžného života.
Při poskytování služeb dáváme uživatelům možnost volby prostřednictvím nabízení různých řešení daných situací.

Muži a ženy bez přístřeší od 18 do 80 let.

Cíle služby

Cílem služby je viditelný pokrok každého uživatele během pobytu v zařízení, alespoň v jedné z těchto oblastí:

• Získání dlouhodobého bydlení (např. byt, podnájem).
  • Práce a zaměstnání (získání pracovních návyků, získání a udržení zaměstnání).
  • Získání vhodnější sociální služby (např. domovy pro seniory, terapeutické komunity).
  • Kontakt se společenským prostředím včetně nácviku běžných záležitostí (např. hospodaření s financemi, schopnost samostatného vyřizování osobních věcí atd.).

Služby nemohou být poskytovány osobám:

• Které nespadají do cílové skupiny,
  • Pokud je naplněná kapacita.

Forma služby:

• Pobytová služba.

Zásady

• všichni pracovníci jsou vázáni Listinou Základních práv a svobod a to jak ve vztahu k uživatelům tak i ve vztahu ke všem ostatním lidem
  • všichni pracovníci jsou vázáni Etickým kodexem pracovníka charity, který na křesťanských základech formuluje etické zásady v přístupu k uživatelům
  • zásada individuálního a rovného přístupu k uživatelům –  každý uživatelem je vnímán a přijímán jako originální osobnost a s každým je pracováno na základě jeho konkrétních potřeb a možností bez ohledu na jeho původ, etnickou příslušnost, rasu či barvu pleti, sexuální orientaci, ekonomickou situaci, náboženské a politické přesvědčení a bez ohledu na to jak se podílí na životě celé společnosti.
  • zásada svobodné volby – každý uživatel si v konkrétní situaci musí sám zvolit způsob řešení své situace. Pracovníci služby uživateli mohou pouze navrhnout či doporučit možná řešení s tím, že uživatele upozorní na eventuální důsledky jednání.
  • zásada mlčenlivosti – všichni pracovníci jsou vázáni mlčenlivostí o věcech uživatelů, které se dozví v souvislosti s výkonem svého zaměstnání. Výjimku tvoří legislativní požadavky- OSPOD, soudy.

Podmínky pro poskytování služby

• volná kapacita
  • vhodná cílová skupina

Služba je poskytována nepřetržitě na území města Osek. Cena za ubytování - 130 Kč/den.

Nabízené služby

• ubytování ve 2 – 3 - 4 lůžkových pokojích. V případě volného místa, na jednom pokoji mohou být společně ubytováni manželé/ druh s družkou,
  • poskytnutí podmínek pro osobní hygienu,
  • poskytnutí podmínek pro zajištění úklidu, praní a žehlení osobního prádla, výměny ložního prádla,
  • poskytnutí podmínek pro samostatnou přípravu nebo pomoc s přípravou stravy,
  • zajištění nebo poskytnutí stravy odpovídající věku, zásadám racionální výživy a potřebám dietního stravování,
  • pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí,
  • pomoc při vyřizování běžných záležitostí vyplývajících z individuálních plánů,
  • zprostředkování kontaktu se společenským prostředím,
  • pomoc a podpora při dalších aktivitách podporujících sociální začleňování osob, včetně uplatňování zákonných nároků a pohledávek.

„Sociální služba Azylový dům Osek je zapojena do projektu Podpora sociálních služeb v Ústeckém kraji 3“

add

MPSV Logo MPSV