DZR Charity Most: Krok k novému standardu v poskytování sociálních služeb
19. března 2024 Aktuální dění

DZR Charity Most: Krok k novému standardu v poskytování sociálních služeb

Jak jsme vás již dříve informovali, vybuduje Charita Most v jedné z budov bývalých Kasáren Domov se zvláštním režimem. Tato pobytová sociální služba, určená pro osoby s duševním onemocněním nebo pro osoby trpící některým z druhů demencí, je založena především na komunitním přístupu. Ten staví ve snaze poskytnout klientům optimální podmínky a péči na základním principu respektu k individuálním potřebám každého uživatele služby.

Co dělá tento Domov odlišným od předchozích služeb je jeho důraz na vytvoření prostředí, které se co nejvíce přibližuje domácímu prostředí. Každý pokoj zde bude připomínat samostatný malý byt, poskytující klientům nejen komfort, ale i pocit autonomie a soukromí. Tento krok směrem k individualizované péči je zásadním prvkem v zajištění celkového pohodlí a spokojenosti klientů.

V rámci tohoto komunitního typu služby není pouze kladen důraz na kvalitu fyzického prostředí, ale také na budování pevných vztahů a podpory mezi klienty a personálem. Komunitní prostředí poskytuje klientům příležitost aktivně se zapojit do společenského života a podílet se na různých aktivitách a programech, které podporují jejich celkový rozvoj a sociální integraci.

Za tímto účelem budou v objektu vybudovány dvě aktivizační místnosti, které budou sloužit pro individuální a skupinové aktivizační a rehabilitační činnosti. Pro trávení volného času klientů budou rovněž upraveny venkovní prostory v bezprostředním okolí domova. Prostor umožní posezení na lavičce, pěstování květin, pohybové hry apod. dle individuálního naturelu každého klienta.

Domov se zvláštním režimem (1)

Charita Most se tímto krokem nejen posouvá vpřed ve svém poslání pomáhat těm, kteří to potřebují, ale také ukazuje cestu k modernímu typu péče ve sféře sociálních služeb. Domov se zvláštním režimem Charity Most je symbolem inovace a péče, která se zakládá na respektu, důstojnosti a individuálním přístupu ke každému klientovi.

Bc. Lucie Jehličková

PR manažer