Asistenční centrum Janov

Kde nás najdete?
Janovská 122, 435 42 Litvínov - Janov
Spojte se s námi:
Vedoucí služby: Mgr. Alena Bartková, DiS.
Tel.: 775 713 304

Účelem projektu je realizace preventivních programů s cílem zmocnit znevýhodněné osoby k řešení problémů jak vlastních, tak problémů komunity s cílem předcházet sociálnímu vyloučení a odstraňovat jeho důsledky. Zároveň také posílit postavení osob cílové skupiny ve společnosti a podpořit jejich účast na rozhodování.

Hlavním cílem projektu je prevence sociálního vyloučení a komunitní práce. Dílčím cílem projektu je nalezení efektivnější cesty k řešení situace našich klientů využívající principy komunitní práce ve vyloučené lokalitě. Poskytnout osobám cílové skupiny (dospělí i děti) podporu a pomoc k získávání dovedností řešit svou situaci vlastními silami nebo s podporou zaměstnanců projektu, či společným úsilím dané komunity.
Usilujeme o to, aby uživatelé pocítili, že mohou tvořit a alespoň z části ovlivnit to, co se v jejich okolí děje.

Dílčí cíle:
  • aktivně přispět ke zlepšení situace v lokalitě
  • zdokonalit praktické dovednosti
  • zvětšit kompetence jednotlivce
  • posílení sebevědomí
  • zlepšení komunikační schopnosti a sociální mobility
  • čerpání informací, vzdělávání
Pro koho je služba určena:
V projektu jde především o dospělé osoby z vyloučené lokality, v doplňkových aktivitách se bude pozornost týkat také dětí. Zároveň také dochází k hlídání dětí 0 - 3 roky v době, kdy rodič pracuje na jiných úkolech nebo na pořádání akcí pro děti.

Doba poskytování služby:
Po - Čt   7:30 h. – 16:00 h.
Pá           7:00 h. – 15:30 h.

Kolik služba stojí?
Služba je poskytována bezplatně.

vaření 25.1 (1)

25.1 (2)

• Nadace Via
  • Renovabis
  • Fondy EHP a Norska (Program Active Citizens Fund)
  • Úřad vlády ČR
  • Nadace OSF
  • Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové
  • Skautský institut
  • Severočeské doly a.s.

Fondy EHP        8432578E-5EA7-4520-AA45-96846366F3EB   renovabis      Úřad vlády ČR  severočeské doly a.s.      Nadace OSF

Skautský institut   VDV-logo-png

Informační leták služby

Assistance Centre in Janov

Phone number: 775 713 304
E-mail: abartkova@charita-most.cz
Head of the office: Mgr. Alena Bartková, DiS. – facility manager

Target groups:
people at risk of social exclusion or living in socially excluded communities, people who lead or are at risk of a risky lifestyle, people who are long-term unemployed

Method of provision: outpatient, field
Optional services: NO

Mission
The purpose of the project is to implement preventive programs to empower disadvantaged people to solve their own problems and community problems in order to prevent social exclusion and eliminate its consequences. At the same time, to strengthen the position of the target group in society and to support their participation in decision-making.

Goals
The main goal of the project is the prevention of social exclusion and community work. The partial goal of the project is to find a more effective way to solve the situation of our clients using the principles of community work in an excluded locality. Another goal is to provide people from the target group (adults and children) with support and assistance in acquiring skills to solve their
situation on their own or with the help of project employees, or by the joint effort of the community.
We strive to make users feel that they can create and at least partially influence what is happening around them.

Specifically, we are talking about:
  • actively contribute to the improvement of the situation in the locality
  • improve practical skills
  • increase the competencies of the individuala
  • strengthening self-confidence
  • improving communication skills and social mobility
  • gaining information, education

Target group
The project is mainly for adults from the excluded locality, in additional activities, we will be focused on children as well. At the same time, there is also babysitting for children aged 0 - 3 for when the parent is working on other tasks or organizing events for children.
The service is provided free of charge.

Opening hours
Mon - Thu 7:30 am - 4:00 pm
Fri 7:00 a.m. - 3:30 p.m.

Support from the EEA and Norway Funds under the Active Citizens Fund program through a consortium formed by the OSF Foundation, Výbor dobré vůle - Olga Havel Foundation and Skautský institut.

The motto of the program
The motto of the Active Citizens Fund is "With courage". Change in society is due to the courage of individuals and groups. Courage is needed for every beginning, for standing up to majority apathy or fear. Courage is the source of movement, the driving force that can lead to a change. The courage to continue and persevere.