My tři králové jdeme k vám…
15. prosince 2023 Aktuální dění

My tři králové jdeme k vám…

O tom, že se v lednu koná již 24. ročník Tříkrálové sbírky, jsme vás již informovali. Dnes se podíváme na to, proč tento svátek vlastně slavíme a proč je pro Charitu i církev významný.

Jak je to v Bibli
Vše samozřejmě vychází z křesťanství a z Bible. Dvanáctý den po narození Ježíška, 6. ledna, přišli k jeho jesličkám tři mudrcové, aby mu přinesli dary nejcennější. Jezulátko obdarovali zlatem, myrhou a kadidlem.
Snad právě pro počet a vzácnost oněch darů se ve 12. století v legendě objevili právě králové a byli tři. Přibližně v téže době dostávají i svá jména – Kašpar, Melichar a Baltazar.
Svátek Tří králů je také svátkem zjevení Páně. Tento rovněž křesťanský svátek nám připomíná sebezjevení Boha lidstvu v osobě Ježíše Krista. Svátek má svůj původ ve východní liturgické tradici. 
 
Svátek Tří králů
Svátek slaví církev 6. ledna. Svátek Tří králů je považován za den, kterým je daného roku ukončeno vánoční období. V římskokatolické církvi doba vánoční končí až následující nedělí, kdy se slaví svátek Křtu Páně. Liturgická barva je bílá. První zmínku o tomto svátku lze nalézt už ve 3. století.
V západní církvi se v tento den žehná voda, kadidlo, předměty ze zlata a křída. V některých oblastech je zvykem žehnat příbytky – kropit požehnanou vodou, vykuřovat kadidlem a dveře označovat křídou písmeny s třemi křížky K + M + B +, za kterými následuje letopočet. KMB neboli latinské CMB znamená Christus mansionem benedicat – Kristus ať obydlí žehná po celý rok. Křížky mezi písmeny odkazují na opravdové kříže na znamení Svaté trojice – Otce, Syna a Duch svatého.
 
Tři králové a Charita Česká republika
V roce 2000 navázala Česká katolická charita (od roku 2006 Charita Česká republika) na starou tradici tříkrálových koled pořádáním Tříkrálové sbírky. První sbírka se konala na Moravě, na území olomoucké arcidiecéze. Od následujícího roku sbírka zahrnula celé území České republiky a dnes je největší charitativní sbírkovou akcí v republice.