Směna sestře končí s posledním podaným lékem nebo inzulínem
5. března 2024 Aktuální dění

Směna sestře končí s posledním podaným lékem nebo inzulínem

Dnes vám přinášíme rozhovor s vedoucí pracovnicí naší charitní ošetřovatelské služby Sestra domů. Jana Ivaňová, DiS. pracuje jako sestra v domácí péči čtvrtým rokem. Předtím několik let pracovala v nemocnici v Teplicích a Mostě, kde získávala potřebnou a velmi užitečnou praxi pro domácí péči.

Povíte nám, jak vypadá běžný pracovní den sestry v charitní ošetřovatelské službě?

Směna sestřičce začíná mezi 7 a 8 hodinou podle počtu klientů a náročnosti výkonů, které jí ten den čekají. Postupně podle harmonogramu objíždí Most nebo okolní obce a provádí výkony podle ordinace lékaře. Poté přijíždí do kanceláře a vše musí náležitě zdokumentovat. Někdy ještě během návštěvy je nutné komunikovat s praktikem nebo jiným odborným lékařem a řešit aktuální zdravotní stav pacienta. Směna sestřičce končí večer s posledním podaným lékem nebo inzulínem.
 

Jak je to s dostupností služby - pracujete i o víkendu? A kde všude Sestra domů působí?

Služba je dostupná 24 hodin / 7 dní v týdnu. Působíme v okrese Most a přilehlých obcích a pokrýváme také oblast Litvínova s dosahem na horské obce.
 

Takže sestra musí být aktivní řidič?

Ano, je nutné, aby sestra byla aktivní řidič. Zajíždíme i do míst, kde není snadná dostupnost MHD. Nebo transportujeme biologický materiál (krev, moč, výtěry aj.), do odběrových místností a ten má určité podmínky na skladování a rychlost transportu.

Co patří k nejčastějším činnostem a výkonům Sestry domů?

Nejčastěji podáváme léky, inzulín. Převazujeme rány, provádíme měření krevního tlaku a glykémie. Provádíme základní ošetřovatelskou rehabilitaci, aplikujeme injekce. Často poskytujeme psychosociální podporu klientům i jejich rodinným příslušníkům.

Návrh bez názvu (46)

Je práce sestry v domácí péči náročná? Jak byste ji popsala?

Práce sestry v terénu je velmi rozmanitá a náročná. Nikdy nevíte, do jakého prostředí vstupujete a dost často si musíte umět poradit se situacemi, které nelze předvídat. Naši klienti často žijí sami, rodiny mají vzdálené mnoho kilometrů nebo už nemají vůbec nikoho. Mnohdy jsme pro klienty jediné spojení s okolním světem.

Jakou vlastnost by podle Vás správná sestra neměla postrádat?

Sestra v terénu musí mít nejen odborné znalosti na vysoké úrovni, ale i velkou dávku porozumění druhému, vlastního rozumu a v neposlední řadě srdce na pravém místě.

Děkujeme za rozhovor.

Foto ilustrační

DSC03948
Charitní ošetřovatelská služba - Sestra domů
Kde nás najdete?
K. Marxe 3426/7, Most, 434 01
 
Spojte se s námi:
Vedoucí pracovník: Jana Ivaňová, DiS.
Tel.: 777 480 019